POPJOURNAAL

Hier vindt u nieuws uit de muziekwereld, over onze programma’s en programmamakers.

Eddie van Halen, lead gitarist van de Amerikaanse rock band Van Halen is op 65 jarige leeftijd overleden aan keelkanker.

Eddie (Edward Lodewijk) was mede oprichter van de populaire en invloedrijke rockband Van Halen
Eddie was de man die de “two-hand tappingtechnic ” populariseerde, maar was hij niet de uitvinder van deze techniek. Hij was niet alleen een innovator op het gebied van rockmuziek, maar ook een vernieuwer op technisch vlak, waaronder gitaarontwerp, gitaarversterking en gitaareffecten.

Jeugd

Eddie van Halen werd in Amsterdam geboren en kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Nijmegen Ze woonden in deze periode in de wijk Heseveld op de Rozemarijnstraat 59. Ze verhuisden in 1962 naar de Amerikaanse stad Pasadena in Californië. Van Halen leerde als kind op de piano te spelen. Ook Alex, zijn broer, speelde piano. Het pianospelen beviel de broers niet en Alex kocht een gitaar terwijl Eddie ging drummen. Terwijl Eddie kranten bezorgde om zijn drumstel af te betalen, begon Alex te oefenen op drums en bleek al snel beter te zijn dan zijn broer. Eddie ging vervolgens aan de slag met de elektrische gitaar.

Begin van de band Van Halen

Onder de muzikale invloed van onder andere Eric Clapton ontwikkelde Eddie zich tot hardrockgitarist en in 1972 richtte hij samen met broer Alex en bassist Mark Stone de groep Mammoth op. Voor een optreden hadden ze nog een PA nodig, en huurden dat van David Lee Roth, die ze overigens in een auditie voor zanger hadden afgewezen. Toen Eddie van Halen er genoeg van had om als zanger te fungeren, werd Roth toch nog de zanger van de band. En omdat er nog een band was die zich Mammoth noemde werd door Roth voorgesteld de naam van de band te wijzigen in Van Halen.
De rest is geschiedenis.

Hits

De Band en Eddie waren het meest bekend van de nummers “Jump”, “Panama” en “Runnin’ with the Devil” en natuurlijk door de gitaarsolo’s van Eddie in songs als “Eruption” en “I’m the one”.

Eddie speelde o.a. ook de beroemde gitaarsolo op het nummer Beat it van Michael Jackson.

Bron: o.a. Wikipedia

———————————————————————————————

Dat onze shows de wereld over gaan was al wel bekend, zo ook de show van Jos Lieftink, lees hier een klein stukje.

I also recently programmed a full hour of music on RoundandSound Radio with Jos Lieftink in the Netherlands. Unfortunately this is no longer available to listen to online

Klik op deze link om het hele verhaal te lezen https://mailchi.mp/59a2c16398bf/its-been-too-long-im-going-live?e=9734576027Current track

Title

Artist

Background